wzory viete'a
karo: pomoże mi ktoś rozpisać ze wzorów Viete'a takie coś:
|x
1| + |x
2|

Błagam o szybką odpowiedź
24 lis 14:57
pigor: ..., np. tak :
niech
|x1|+|x2| = s i s >0 ⇒ s
2= x
12+x
22+2|x
1x
2| ⇔
s
2= (x
1+x
2)
2− 2x
1x
2−2|x
1x
2| ⇔ s
2= (x
1+x
2)
2 − 2( x
1x
2 − |x
1x
2| ) ,
czyli s=
|x1|+|x2|= √ (x1+x2)2 − 2( x1x2 − |x1x2| ) . ...
24 lis 15:09
karo: dziękuje!
24 lis 15:45
pigor: ..., ooo ... kurcze, mała ale ważna poprawka
znaku ; przepraszam s2= (x1+x2)2 − 2( x1x2+ |x1x2| ),
czyli s=|x1|+|x2|= √ (x1+x2)2 − 2( x1x2 + |x1x2| ) .
24 lis 17:11