!
1. Oblicz długość przekątnej sześcianu, jeżeli jego objętość jest równa 216cm3.
2. W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym wysokość H=10cm. Promień okręgu wpisanego w jego
podstawę jest r=6cm. Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość tego graniastosłupa.
3. Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny, którego wszystkie krawędzie mają jednakową
długość. Pole powierzchni całkowitej graniastosłupa jest równe 12,5(√3+6). Wyznacz długości
krawędzi tego graniastosłupa.
dane: V = 216 cm3
V = a3 ⇒ a = 3√V = 3√216 = 6
d = a√2 = 6√2
D = √d2 + a2 = √(6√2)2 + 62 = √108 = 6√3
dane: h = 10, r = 6
| 2 | ||
a = | √3r = 4√3 | |
| 3 |
| 3a2√3 | ||
V = | *h = | |
| 2 |
dane: Pc = 12,5(√3+6)
| a2√3 | ||
Pc = | + 3a2 = 12,5(√3+6) | |
| 2 |