matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że zachodzi wzór
anka2:
1
Wykaż na podstawie definicji, że dla a>0∧a≠1 zachodzi wzór :log a=
log
a
10
24 lis 14:33
PW:
1
1
= b ⇔ log
a
10 =
⇔ a
1/b
= 10 ⇔ a
1/b
b
= 10
b
⇔ a = 10
b
log
a
10
b
⇔ log
10
a = b
24 lis 15:07