matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
pooomocy:
11
n+9
obliczyc granice przy n→
∞
ciagu an=10*
*...*
3
2n−1
24 lis 14:25
Krzysiek:
11
n+9
n+10
a
n+1
=
*...*
*
3
2n−1
2n+1
a
n+1
n+10
1
=
*
→1/20<1
a
n
2n+1
10
czyli: a
n
→0
24 lis 14:38