mam taka prośbę nie było mnie na ost. lekcjach i dzisiaj dopiero dowiedziałam się, że
jutro jest kartk z funkcji liniowej
Byłby ktoś w stanie dobrze rozwiązać te przykłady i
trochę powiedzieć mniej wiecej o co w tym chodzi. KARTK bedzie wyłacznie z poniższych zadań
1) Funkcja liniowa f jest opisana wzorem f(x)= 2x−3b +4. Wyznacz liczbę b, dla której:
a) wykres funkcji f przecina oś OY w punkcie (0,7)
b) miejscem zerowym funkcji jest liczba 8
2)Napisz wzór funkcji liniowej,której wykres przechodzi przez punkty:
a) A(3,−7),B(1,−1)
b) A(2,13),B(−2,−7)
c) A(6,3), B(3,4)
d) A(2√7,−6),B (−√3,−6)
e) A(−12,7), B(√5,7)
f) A(9,2), B(−3,−6)
| 20 | 2 | |||
b = | = 6 | |||
| 3 | 3 |
| 8 | 2 | |||
a = | = | |||
| 12 | 3 |
| 2 | ||
b = 2 − 9 a = 2 − 9* | = 2 − 6 = − 4 | |
| 3 |
| 2 | ||
Odp. y = | x − 4 | |
| 3 |