Ile uczestników było na początku
annna99: Na turnieju tenisa stołowego każdy uczestnik do przerwy rozegrał z każdym po jednym meczu. Po
przerwie okazało się, że dwóch uczestników musiało zrezygnować z turnieju, ale wszyscy
pozostali znowu rozegrali po jednym meczu każdy z każdym. Łącznie rozegrano 111 meczów. Oblicz
ilu uczestników było na turnieju na początku.
24 lis 14:15
24 lis 14:28
annna99: nie rozumiem tego
24 lis 14:40
Krzysiek: liczba rozegranych meczu(każdy z każdym) wśród np. 10 uczestników wynosi:
tutaj szukasz liczby uczestników
| | | |
na początku rozegrano | meczy, a potem dwóch uczestników odeszło więc zostało n−2 |
| | |
| | | |
uczestników którzy rozegrali | meczy. |
| | |
24 lis 14:44
Janek191:
| | n*(n −1) | |
Do przerwy rozegrano |
| meczów |
| | 2 | |
| | ( n −2)*( n −3) | |
Po przerwie było o 2 zawodników mniej , więc rozegrano |
| meczów |
| | 2 | |
Razem rozegrano
| n*( n −1) | | ( n −2)*( n −3) | | n2 − n + n2 −5n + 6 | |
| + |
| = |
| = n2 −3n + 3 meczów |
| 2 | | 2 | | 2 | |
Mamy zatem
n
2 − 3n + 3 = 111
n
2 − 3n − 108 = 0
Δ = 9 − 4*1*( − 108) = 9 + 432 = 441
√Δ = 21
Odp. Na początku turnieju było 12 zawodników.
======================================
| | | | | | 12 ! | | 10 ! | | 11*12 | | 9*10 | |
Spr. | + | = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | | | 2*10 ! | | 2 *8 ! | | 2 | | 2 | |
= 11 *6 + 9*5 = 66 + 45 = 111
24 lis 15:15
Janek191:
| | n*(n −1) | |
Do przerwy rozegrano |
| meczów |
| | 2 | |
| | ( n −2)*( n −3) | |
Po przerwie było o 2 zawodników mniej , więc rozegrano |
| meczów |
| | 2 | |
Razem rozegrano
| n*( n −1) | | ( n −2)*( n −3) | | n2 − n + n2 −5n + 6 | |
| + |
| = |
| = n2 −3n + 3 meczów |
| 2 | | 2 | | 2 | |
Mamy zatem
n
2 − 3n + 3 = 111
n
2 − 3n − 108 = 0
Δ = 9 − 4*1*( − 108) = 9 + 432 = 441
√Δ = 21
Odp. Na początku turnieju było 12 zawodników.
======================================
| | | | | | 12 ! | | 10 ! | | 11*12 | | 9*10 | |
Spr. | + | = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | | | 2*10 ! | | 2 *8 ! | | 2 | | 2 | |
= 11 *6 + 9*5 = 66 + 45 = 111
24 lis 15:18