oblicz sześcian podanej liczby
madziaa: a) 3√2 + 3√16
b) 3√24 − 3√3
c) 3√2 − 3√0,25
24 lis 14:04
john2: Korzystamy ze wzoru
(a + b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3
czyli
(3√2 + 3√16)3 = (3√2)3 + 3 * (3√2)2 * 3√16 + 3 * 3√2 * (3√16)2 + (3√16)3 =
...
Spróbuj dalej sama. Jak są problemy, pisz.
24 lis 14:39
Bruno: Czy mógłbyś tylko mo powiedziec ile to jest (3√2)2
W pierwiastki jest 3 jakby co
19 gru 00:48
Eta:
a) 3√16=3√8*2=23√2
a=3√2+23√2= 33√2
a3=27*2=54
19 gru 01:05
Bruno: Eta jakbym cię prosil o zrobienie tego podpunktu a)
Bo dalej nwm dokładnie z tym jednym wyrażeniem chodzi, jak liczba w pierwisatku jest równoważna
z liczba w potędze ale jak w pierwiastku jest 3 a w potędze 2 to wgl podaje się
Całe dokładnie a) a reszta to sam ogarne
19 gru 01:20
Eta:
(3√2 )2 ? czy (3√2)2 ?
19 gru 01:22
Bruno: Wszytko oprócz tego jednego wyrażenia nie rozumiem bo resztba to bułka z masłem
19 gru 01:23
Bruno: To drugie
19 gru 01:23
Bruno: Nie wiedziałem jak zrobić pierwiske K z 3
19 gru 01:23
Eta:
Czy chodzi Ci o te przykłady, które podała madzia ?
19 gru 01:24
Bruno: Tak
19 gru 01:24
Bruno: to jak mógłbys zrobić punkt a) ?
19 gru 01:30
Eta:
Napisałam Ci jak obliczyć a) w najprostszy sposób
( bez zastosowania wzoru, który podał
john2
b)
3√24=
3√8*3= 2
3√3
to b= 2
3√3−
3√3=
3√3
zatem b
3= (
3√3)
3= 3
| | 3√2 | | 1 | |
c) 3√1/4= |
| = |
| 3√2 |
| | 3√8 | | 2 | |
I nie ma najmniejszego sensu stosować wzory na sześcian
19 gru 01:31
Sta2zeK: (3√2)2=3√4
19 gru 01:31
Eta:
Ręce opadają !
Po co? Pytam po co?
Chyba,że masz to zadane za
karę
19 gru 01:37
Eta:
U mnie dostałbyś 6 za takie rozwiązanie jakie Ci podałam
19 gru 01:40
Sta2zeK: Eta zapewne mają problem z tymi wzorami a czasem się przydają
19 gru 01:41
Eta:
Tak ,ale nie w tym przypadku!
Czy ( 3+2)3 = .... też będziesz stosować ten wzór ?
czy podasz odp: 53=125 i po bólu
19 gru 01:43
Sta2zeK: jasne że tak ale wydaje mi się to taki przykład żeby się nauczyć stosować tych wzorów, jak się
zrobi takie jak te to znaczy że umie i zrobi już wszystkie
19 gru 01:45
Sta2zeK: dalsza część:
=3√23+3*3√22*3√16+3*3√2*3√162+3√163=
19 gru 01:58
Eta:
Nie można się uczyć bezmyślnego stosowania wzorów ( jeżeli mamy prostszy sposób) !
(3√2)2= 3√22= 3√4
19 gru 01:58
Bruno: Albo nie wiem, już jest 2 w nocy to już mój mózg nie pracuj jak 2h wcześniej
19 gru 01:59
Bruno: Kurde ja tu jak sobie pisze i pisze a jutro mam na 7:10 do szkoły i wstaje o 6. No nieźle bd
rano wstawał,
19 gru 02:04
Eta:
(3√2)2= 3√2*3√2= 3√2*2=3√4
jasne?
19 gru 02:05
Eta:
Idź już spać ! bo jutro nic nie napiszesz

Powodzenia !
19 gru 02:07
Bruno: Dobra dzięki za pomoc bo niby łatwe zadanie a o 2 w nocy już robi się trudne
19 gru 02:07
Sta2zeK: to jest właśnie tyle potęgujesz to co jest pod pierwiastkiem właściwie nie patrząc na to
jakiego stpnia jest to pierwiastek czy 2 czy 3 czy 10, zawsze podnosisz to co jest pod
pierwiastkiem
2 przykłady:
(3√32)=3√32=3√9
(3√24)=3√24=3√16
19 gru 02:07
Eta:
A ja śpię do
10oo
19 gru 02:08
Bruno: No ale to zadanie to jeszcze dziisaj bo oddaje babce ta kartkę z zadaniami i jeszcze pisze
ogólnie dodatkowy sprawdzian z tego
Chociaż to że matme na na końcu więc jakos wybudze się w czasie innych lekcji, dobra biorę się
za te zadania
19 gru 02:10
Sta2zeK: zbyt późno się zabrałeś o takiej godzinie już się ciężko czegoś nauczyć
19 gru 02:11
Bruno: Ty to do jakiej roboty ty chodzisz jak o 10 wstajesz?
19 gru 02:12
Bruno: No prawda ale trzeba jakoś przez to przebrnąć
19 gru 02:12