Ciągi
anka2: Liczby (7,x,y) tworzą ciąg arytmetyczny, Jeśli liczbę x zwiększymy o 11,a liczę y o 50 to
otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz liczby x i y.
24 lis 14:04
sushi_ gg6397228:
zalezność między trzema kolejnymi wyrazami ciagu jest....
24 lis 14:30
pigor: .., z tw. o 3−ech kolejnych wyrazach tych ciągów, albo wprost
z ich definicji masz układ równań :
2x=7+y i (x+11)
2= 7*(y+50) i y+50 > 0 ⇔
⇔ (*)
y=2x−7 >0 i (x+11)
2= 7(2x−7+50) i y > −50 ⇒
⇒ (**)
y>0 i x>3,5 i x
2+22x+121= 14x+7*43 ⇒ x
2+8x+121−301= 0 ⇔
⇔ x
2+8x−180= 0 ⇔ x
2+2*4x+ 16 −196= 0 ⇔ (x+4)
2= 14
2, to stąd i (**)
⇔ x+4=14 ⇔
x=10 i z (*) y=20−7=13 ⇔
(x,y)= (10,13) . ...
24 lis 14:50