matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pierwiastek kwadratowy z podanej liczby
madziaa:
a) 2
√
2
+ 3 b) 2
√
2
+
33
4
c) 2
√
2
+
9
2
24 lis 14:02
Kaja:
a) 2
√
2
+3=2+2
√
2
+1=(
√
2
)
2
+2
√
2
+1
2
=(
√
2
+1)
2
zatem
√
(
√
2
+1)
2
=|
√
2
+1|=
√
2
+1
24 lis 14:04