Nierówności + wartość bezwzględna
grzegorzs: Taka nierówność 1− |9−x| ≥ 1, czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć jak to zrobić ?
24 lis 14:01
Kaja: przenies 1 z lewej strony na prawą
24 lis 14:02
pigor: ..., albo dodaj do obu stron |9−x|+(−1) . ...
24 lis 14:06
grzegorzs: −9−x ≥ 0
−x ≥ 9
x≤9
a wynik jest x = 9
24 lis 14:07
michal: 1−[9−x]≥1
[9−x]≤0
9−x≤0 lub 9−x≥0
x≥−9 v x≤9
zr = <−9;∞) v (−∞;9>
24 lis 14:07
michal: "i tak ma byc i tak ma zostac nielegal brat wlasnie taka przyjal postac"
24 lis 14:08
michal: kur mac zle
24 lis 14:10
michal: spijnik i bedzie weic jeden przedział czyli
<−9:9>
24 lis 14:11
pigor: ..., to otrzymasz łopatologicznie rzecz ujmując np. to
0 ≥ |9−x| ⇔ |9−x| ≤ 0 ⇔ |9−x| < 0 lub |9−x| = 0 ⇔ x∊∅ lub 9−x= 0 ⇔ x= 9 ⇔
⇔
x∊{9} − szukany zbiór rozwiązań (jednoelementowy) danej nierówności . ...
24 lis 14:13
grzegorzs: Już wiem, michał tam ma być tylko 9 bo to jest koniunkcja...
24 lis 14:15
michal: no wiem wlasnie ogarnąłem kwasa
24 lis 14:17
pigor: ... michal pie ... − niestety bzdety.
24 lis 14:17
grzegorzs: A mozecie mnie poratowac w tym :
−3|6+x|<0
I
−18−3x<0
−3x<18
−x<6
x>−6
a nie wiem jak wyliczyc drugi przedział, bo ten to jest (−6, +oo), a musimy jeszcze miec od
(−oo, −6)
24 lis 14:21
grzegorzs: Juz wiem, policzylem za pierwszym razem ale minusa nie podstawiłem
24 lis 14:28
pigor: ..., np. tak :
−3|6+x| < 0 / : (−3) ⇔ |6−x| > 0 ⇔ 6−x≠ 0 ⇔
x≠ 0 i teraz myśl dlaczego

. ...
24 lis 14:32
pigor: oczywiśćie tam miało być nie x≠0 tylko x≠6 , przepraszam
24 lis 14:32
matyk: Trzeba trochę pomyśleć i wiedzieć, że dla dowolnej liczby rzeczywistej x zachodzi:
|x|≥0
24 lis 14:38