matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prawdopodobieństwo
Seba:
Wykonujemy rzut monetą i kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: wypadł orzeł i na kostce parzysta liczba oczek.
24 lis 13:51
Kaja:
|Ω|=2*6=12 A={(O,2),(O,4),(O,6)} |A|=3
3
1
P(A)=
=
12
4
24 lis 13:53
matyk:
1
P(A)=
4
1
Dlaczego? Wypadnięcie orła to
szans. Wypadnięcie parzystej liczby oczek to też U{1]{2}
2
1
szans. Wymnażamy i dostajemy
4
24 lis 13:53
bezendu:
Ω={ (O,1) (R,1) (O,2) (R,2) (O,3) (R,3) (O,4) (R,4) (O,5) (R,5) (O,6) (R,6)} A={(O,2) (O,4) (O,6)}
3
1
P(A)=
=
12
4
24 lis 13:53