Dla jakich wartości
[N[ELO]]: Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)=(3+m)x
2−mx+m ma najmniejszą wartość równą −3?
Robiłem to tak:
f(x)=(3+m)x
2−mx+m=−3
f(x)=(3+m)x
2−mx+m+3=0
Δ=−3m
2−24m−36
Δ(Delta z delty

jak się to nazywa i jak to zapisać?) 144
√Δ=12
m
1=−2
m
2=−6
odp to m=−2 ale dlaczego tylko m=−2 i jak zapisać delte z delty
24 lis 13:42
[N[ELO]]:
24 lis 13:48
bezendu:
m>−3
m∊(−3,
∞)
y
w=−3
Δ=m
2−4(m+3)*m
Δ=m
2−4m
2−12m
Δ=−3m
2−12m
3m
2+12m=−3(4m+12)
3m
2+12m=−12m−36
3m
3+24m+36=0 /3
m
2+8m+12=0
Δ
m=8
2−4*12
Δ
m=64−48=16
√Δm=4
| | −8−4 | | −12 | |
m1= |
| = |
| −6∉(−3,∞) |
| | 2 | | 2 | |
| | −8+4 | | −4 | |
m2= |
| = |
| =−2∊(−3,∞) |
| | 2 | | 2 | |
odp m=−2
24 lis 13:51
Piotr 10: Co Ty w ogóle liczysz ?
Najmniejsza wartość w tym przypadku to wierzchołek paraboli
1
0 3+m >0
2
0 Δ≥0
24 lis 13:51
bezendu: ?
24 lis 13:54
bezendu:
Piotr
24 lis 13:56
[N[ELO]]: no ok i :
Δ=m
2−4m−52
czyli q=−m
2−8+16 i co dalej?
24 lis 13:58
[N[ELO]]: co dalej? Mój pomysł był zły?
24 lis 14:03
[N[ELO]]: już wiem, ale czy mój sposób był zły?
24 lis 14:16
24 lis 14:36
Lorak: tak, był zły.
24 lis 15:11