Dowodzenie twierdzeń
Madzix15: Pomoże ktoś z zadaniami maturalnymi?
1) Uzasadnij, że jeśli (a
2 + b
2)(c
2 + d
2)= (ac+bd)
2,to ad = bc
W jaki sposób dojść do tezy?
2) Udowodnij, że jeżeli x
2+ x= y
2 + y,to x= y lub y= −x−1
Jak się do tego zabrać? Wyjaśni ktoś krok po kroku?
24 lis 13:29
Piotr 10: W 1 zadaniu wymnóż te nawiasy i musisz dojść zapewne do wzoru skróconego mnożenia, że
(ad−bc)2=0
2. Wyłącz coś przed nawias, wzory skróconego mnożenia
24 lis 13:30
Kaja: 2) x2+x=y2+y
x2−y2+x−y=0
(x−y)(x+y)+(x−y)=0
(x−y)(x+y+1)=0
x−y=0 lub x+y+1=0
x=y y=−x−1
w 1. powymnażaj nawiasy po lewej stronie, a po proawej zastosuj wzór skróconego mnożenia. potem
powinno sie coś dać poredukować.
spróbuj to zrobic a jak coś to pytaj
24 lis 13:33
Madzix15: okej bardzo wam dziękuję <3
24 lis 13:37