Ciągi arytmetyczne
annna99: Różnica ciągu arytmetycznego o wyrazie ogólnym an=7−5n jest równa?
24 lis 13:23
bezendu:
a1=2
a2=−3
r=−5
24 lis 13:25
Wesoły: Najlepiej jak sobie podstawisz kilka pierwszych wartości, wtedy dużo się wyjaśni.
a1=2, a2=−3,a3=−8. Widzisz już?
24 lis 13:26
annna99: dziękuję
24 lis 13:28
Janek191:
an = 7 − 5n
an +1 = 7 − 5*( n +1) = 7 − 5n − 5 = 2 − 5n
więc
r = an+1 − an = ( 2 − 5n) − ( 7 − 5n) = − 5
==================================
24 lis 14:08
annna99: Dzięki
24 lis 14:11
Saizou :
warto też wiedzieć że jeśli mamy ciąg arytmetyczny to wzór tego ciągu jest wzorem funkcji
liniowej w postaci y=ax+b oraz że różnica tego ciągu wynosi r=a
24 lis 14:12