.
Majin K.: proszę o pomoc jak się za to zabrać ?
rozwiaż równanie na przedziałach:
|x+3| = |x−1| + 8
barddzo prosze o wytłumaczenie mi co i jak po kolei się robi i kiedy zmienia się znaki
24 lis 13:00
bezendu:
10 (−∞,−3)
−x−3=−x+1+8
−x−3=−x+9
0=12 sprzeczność
20 <−3,1)
x+3=−x+1+8
2x=6
x=3∉<−3,1)
30 <1,∞)
x+3=x−1+8
x+3=x+7
0=4 sprzeczność
24 lis 13:10
Warum:

obie funkcje są rosnące
I) x∊(−
∞, −3) II) x∊<−3,1) III) x∊<1,
∞)
I) oba wykresy są poniżej zera, więc wartości w obu modułach mnożymy przez −1
−x−3 = −x +1 +8
.....
II) poniżej zera jest x−1 , więc mnożymy przez −1 a x+3 zostaje bez zmian
x+3 = −x+1+8
....
III) oba są na plusie − bez zmian
x+3=x+1+8
...
24 lis 13:11
Majin K.: ale czy mógłbyś mi wystlumaczyc kiedy zmieniamy znaki ?
24 lis 13:12
Majin K.: ale dlaczego tam jest −3 a nie 3?
24 lis 13:13
Warum: kiedy dla danego przedzialu funkcja jest malejąca mnożysz wartości * (−1) , spójrz na rysunek
24 lis 13:14
Warum: |x+3| = |x−1| + 8
żeby wyznaczyć dziedzinę przyjmujesz, że x+3 = 0 ⇒x= −3
tak samo: x−1 =0 ⇒ x=1
24 lis 13:15
Majin K.: juz chyba rozumiem

dziękuję
24 lis 13:24
Majin K.: aaa i jeszcze jedno .. na wykresie jest −3 a w module jest 3, dlaczego ?
24 lis 13:25
Warum: bo w module to jest polecenie
ale potem żeby móc wykonać taki rysunek musisz wyznaczyc sobie dziedzinę
żeby wyznaczyć dziedzinę przyjmujesz, że Ix+3I ⇒ x+3 = 0 ⇒x= −3
tak samo: Ix−1I ⇒ x−1 =0 ⇒ x=1
24 lis 13:32
Majin K.: aha dobrze dziekuję
24 lis 13:33