oblicz prędkość
Ola: Marcin był na wakacjach w miejscowości A, a Tomek w B. Postanowili spotkać się między
miejscowościami. Wyruszyli o tej samej godzinie. Marcin jechał rowerem, poruszał się o 10 km/h
szybciej od idącego pieszo Tomka. Spotkali się gdy Tomek przebył 1/4 drogi. Z jakimi
prędkościami poruszali się Marcin oraz Tomek?
24 lis 12:56
Nienor:
Czas jest taki sam, bo wyruszają jednocześnie i w tym samym momencie do siebie docierają.
s=4v
Tt
24 lis 13:10
pigor: ..., a nieco inaczej np. tak : niech |AB|= 4s
| | 3s | | s | |
w chwili spotkania const.= t = |
| = |
| ⇒ 3v = v+10 ⇔ |
| | v+10 | | v | |
⇔
v= 5 [km.h] − prędkość Tomka ,
v+10=5+10=
15 [km/h] Marcina . ...
24 lis 13:27
Ola: Serdeczne dzięki
24 lis 13:32