proszę o rozwiązanie
abc: W podanym układzie równań liniowych określić (nie rozwiązując go) liczbę rozwiązań oraz liczbę
parametrów.
x+y+z=1
x+2y+3z=1
2x+3y+4z=2
3x+2y+z=3
24 lis 12:40
matyk: Widać, że równań jest więcej niż niewiadomych. Zatem podejrzenia podają na to, że ukłąd ma
nieskończenie wiele rozwiązań
24 lis 12:42
__std__call__: Skorzystaj z twierdzenia Kroneckera−Capellego.
24 lis 12:42
matyk: Na wszelki wypadek policzyłbym rząd macierzy głównej i uzupełnionej. Potem twierdzenie
Kroneckera − capellego
24 lis 12:45
abc: tylko że nie mam pojęcia jak to zrobić
24 lis 12:47
24 lis 12:50
matyk: Lub szukaj minorów niezerowych
24 lis 12:52