dziękuję
abc: Dla jakich wartości parametru p poniższy układ jest układem Cramera? rozwiązać go przyjmując
p=−2
px+3y−z=1
x+y−pz=13
3x+y−z=5
24 lis 12:29
matyk: Kiedy układ jest układem Cramera?
24 lis 12:33
abc: kiedy wyznacznik jest różny od zera
24 lis 12:37
abc: i ma tylko jedno rozwiązanie
24 lis 12:37
matyk: Warunki są dwa:
− układ ma mieć n równań i n niewiadomych
− kiedy wyznacznik jest różny od zera
Z tym, że jak rozumiesz o co chodzi, to z drugiego oczywiście wynika pierwszy
24 lis 12:40
matyk: To liczymy wyznacznik
24 lis 12:40
abc: wyznacznik wyszedł mi −p2−10p+5
24 lis 12:43
abc: delta = 10√20?
24 lis 12:46
matyk: A mnie wychodzi: p
2−10p+5
24 lis 12:48
5-latek: A co to ma byc student /ka

Pytasz sie cz y dobra delta ? Nie jest dobra
24 lis 12:49
matyk: Δ=80
24 lis 12:51