fizyka
rozowyslon: | | Δm | |
Sprzedawca cukru wysypuje go na szalkę wagi z wysokości H z predkością mt= |
| . |
| | Δt | |
Jaka bedzie niedowaga, tzn, jaka bedzie roznica miedzy ciezarem cukru a wskazaniem wagi?
24 lis 12:25
rozowyslon: n
24 lis 12:39
MQ: W jednostce czasu Δt spada na szalkę cukier o masie mtΔt z prędkością v=√2gH.
Ta masa ma pęd mtvΔt i działa na szalkę popędem FΔt.
Dodatkowa siła wywierana na szalkę wynosi więc:
F=mtv=mt√2gH
W danej chwili t na wadze jest masa cukru, o wadze mt*t, i ciężarze Q=mt*t*g, a waga wskazuje
Q'=Q+F, więc niedowaga będzie wynosiła (Q'−Q)/g=F/g
24 lis 13:14
rozowyslon: dzieki!
24 lis 13:45
rozowyslon: a czy moglbyś to jakoś rozwiązać, zeby uzystkać wynik
ΔP=m1√2gH
24 lis 14:00
24 lis 14:00
MQ: A co to jest ΔP i co to jest m1?
24 lis 14:03
rozowyslon: taką mam odpowiedź z tyłu ze zbioru, a nie mogę się połapać do konca z Twoim tokiem rozumowania
24 lis 14:07
rozowyslon: ?
24 lis 15:19