fizyka
rozowyslon: Piłka zderza się spręzyście ze ścianą. Oblicz prędkość piłki po zderzeniu, pęd przekazany
ścianie i energię przekazaną ścianie w przypadku gdy:
a) piłka porusza sie z predkością v w stronę spoczywajacej sciany
b) sciana porusza sie z predkoscią u, a pilka spoczywa
c) pilka porusza sie z predkością v w stronę sciany, a sciana porusza sie z predkoscią u w
strone piłki
24 lis 12:23
rozowyslon: n
24 lis 12:39
Nienor: Jeśli zderzenie jest spręzyste to zachowana jest w prosty sposób zasada zachowania energi, tzn.
suma energi kinetycznych piłki i ściany przed zderzeniem i po zderzeniu są sobie równe.
24 lis 13:13
rozowyslon: nie wiem jak zrobić c
24 lis 13:46
MQ: Zadanie jest nie do końca właściwie sformułowane, bo nie jest podane, czy uwzględniać masę
ściany, a jeśli tak, to jakie są proporcje między masami ściany i piłki.
24 lis 13:54
rozowyslon: uwazam, ze uwzględniana jest masa piłki ktora wynosi m
24 lis 13:59
MQ: Nie chodzi mi o masę piłki, tylko o masę ściany −− jak się ma do masy piłki?
24 lis 14:05
rozowyslon: bo mam odpowiedzi do a)
v'=v
Δp=−2mv
ΔEk=0
b) v'=2u
Δp=2mu
Δek=−2mu2
nie wiem jak bedzie w przypadku c ;<
24 lis 14:06
MQ: Wygląda na to, ze masa ściany jest traktowana jak dużo większa od masy piłki, tak że jest brana
w obliczeniach jako ∞.
W p. c) w układzie związanym ze ścianą piłka porusza się w stronę ściany z prędkością u+v. Po
zderzeniu będzie oddalać się w tym układzie od ściany z prędkością u+v. W układzie
spoczywającym piłka porusza się w stronę ściany z prędkością v, a potem w kierunku przeciwnym
z prędkością 2u+v.
Masz więc:
v'=2u+v, albo jeśli chcesz uwzględniać kierunek, to v'=−(2u+v)
Δp=−m(2u+v)
| | 1 | | 1 | |
ΔEk= |
| m(2u+v)2− |
| mv2=2mu(u+v) |
| | 2 | | 2 | |
W b) masz błąd −− ΔE
k powinno być 2mu
2
24 lis 14:23
MQ: Pomyliłem: w c) Δp=−2m(u+v)
24 lis 14:40
rozowyslon: dzikeuje!
24 lis 14:48
.C.: huj
24 lis 14:49