wykres funkcji
[N[ELO]]: wykres funkcji f(x)=x2+4x−5 przekształć względem prostej y=5 nie wiem jak się za to zabrać.
Proszę o pomoc
24 lis 12:21
[N[ELO]]:
24 lis 12:26
matyk: Przekształć wierzchołek, a potem tylko zauważ, że współczynnik a zmieni się na ujemny.
24 lis 12:28
[N[ELO]]: przepraszam prosta miała być y=−5 ale dalej nie wiem jak to zrobić
24 lis 12:44
Kaja: narysuj wykres funkcji f i prostą y=5. potem to co masz pod tą prostą odbij symetrycznie nad tą
prostą a to co jest nad tą prosta odbij symetrycznie pod tą prostą
24 lis 12:46
[N[ELO]]: y=−5 miało być
24 lis 12:46
MQ: Co znaczy "przekształć względem prostej"?
24 lis 12:48
matyk: Zapewne chodzi o odbicie symetryczne
24 lis 12:49
[N[ELO]]: juz mam dzięki
24 lis 12:52