kombinatoryka
matematykalo: każdej z 10 osób przyporządkowujemy
a) dzień tygodnia w którym sie rodziła
b) miesiąc w którym sie urodziła
Ile róznych wyników możemy otrzymać?
a) 10 po 7=10!/3! * 5040= 3!*604,800/ 3!*5040= 604,800/5040=120
mógłby ktoś to sprawdzić i pomóc mi w przykladzie b bo nie wychodzi mi za bardzo?
24 lis 11:43
PW: a) Zdarzeniami elementarnymi są funkcje
f: {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10} → {1,2,3,4,5,6,7}
(mówiąc "opisowo" wynikiem doświadczenia polegającego na przypisaniu każdej z 10 osób jej dnia
urodzenia jest 10−wyrazowy ciąg o wartościach w zbiorze 7−elementowym).
Zdarzeń takich jest
(1) 710.
Mówi się też, że zdarzeniami są 10−elementowe wariacje z powtórzeniami o wartościach w
zbiorze 7−elementowym.
Zupełnie "na palcach" do wyniku (1) dochodzimy tak:
− pierwszy człowiek ma 7 możliwości (urodzenia się w jednym z 7 dni tygodnia)
− drugi człowiek też ma 7 możliwości (to już razem 7•7 możliwości)
− trzeci człowiek znowu ma 7 możliwości (to juz razem 7•7•7)
itd.
dochodzimy do wniosku, że wszystkich możliwości jest 7•7•7•7•7•7•7•7•7•7 = 710.
Nie liczymy ile to jest (mało interesujące jest mnożenie przez 7), wystarczy wynik w takiej
postaci.
Twoje wyliczenia są zupełnie niezrozumiałe.
W takich zadaniach przykazanie nr 1:
Zbuduj model matematyczny (opisz dokładnie co jest wynikiem doświadczenia).
Przykazanie nr 2:
Nie próbuj dopasować jakiegokolwiek znanego wzoru − może się uda. Wyniki sa zazwyczaj opłakane.
Zadanie b) zrób tak samo jak a) − wyników będzie więcej
24 lis 14:26