KOMBINATORYKA
matematykalo: kombinatoryka
zad 1. Michał ma koperty w dwóch kolorach i papier listowy w czterech kolorach różnych od
koloru kopert. Ile różnych dwukolorowych listów może wysłac?
zad 2.ze zbioru {1,2,3,4,5} losjemy kolejno dwie cyfry ze zwracaniem,otrzymując w ten sposób
liczbę dwucyfrową. Ile w ten sposób możemy otrzymać wszystkich
a) liczb dwucyfrowych
b) liczb parzystych
c) liczb podzielnych przez 5
d) liczb mniejszych od 34
e) liczb większych od 23
MÓGŁBY KTOŚ POMÓC MI ROZWIĄZAĆ TE ZADANIA? będe wdzięczna
24 lis 11:33
bezendu:
Zadanie 1
Odp. Może wysłać 8 różnych listów
Zadanie 2
a) 25
b) 10
c) 5
d )13
e) 17
24 lis 13:05
Janek191:
z.1
f : { 1, 2} → { I, II, III, IV }
zatem
N = 42 = 16
============
24 lis 14:19
Janek191:
z.1
Jednak N = 2*4 = 8

=================
24 lis 14:26