przeksztalcenia
zadanie: 1. Poslugujac sie dwoma rodzajami wzorow ogolnych dla izometrii plaszczyzny , wylicz wzory ich
przeksztalcen odwrotnych i uzasadnij (na podstawie tych wzorow), ze sa one izometriami.
Jakimi? Zrob to samo dla podobienstw. Odczytaj z uzyskanego wzoru jaka skale ma podobienstwo
bedace przeksztalceniem odwrotnym do podobienstwa o skali k?
izometrie:
1) x'=xcosα+ysinα+e
y'=xsinα−ycosα+f
xcosα+ysinα=x'−e
xsinα−ycosα=y'−f
z metody wyznacznikow wyliczam x:
W=−cos2α−sin2α=−1
Wx=−x'cosα+ecosα−y'sinα+fsinα
Wy=y'cosα−fcosα−x'sinα+esinα
po zamienieniu oznaczen przeksztalcenie odwrotne:
x'=xcosα+ysinα−ecosα−fsinα
y'=xsinα−ycosα−esinα+fcosα
jest ono izometria bo wyznacznik macierzy jest rowny −1.
ale jaka? tego nie wiem
2 przypadek pomine
24 lis 11:01
zadanie: podobienstwa:
1) x'=ax−by+e
y'=bx+ay+f ; podobienstwo o skali k=Ie
1I=Ie
2I=I[a,b]I=I[−b,a]I
ax−by=x'−e
bx+ay=y'−f
z metody wyznacznikow:
W=a
2+b
2
W
x=ax'−ae+by'−bf
W
y=ay'−af−x'b+eb
po zamienieniu oznaczen przeksztalcenie odwrotne:
jezeli to jest dobrze to jak uzasadnic, ze jest to podobienstwo?
| | a | | b | |
skala k1=I[ |
| , |
| ]I |
| | a2+b2 | | a2+b2 | |
24 lis 11:14
zadanie: 2. Czy przeksztalcenie x'=−2x+3y−4, y'=−3x−2y+2 jest
a) izometria
b) podobienstwem (jesli tak, to o jakiej skali)?
Zbadaj, czy przeksztalcenie to ma punkt staly.
a) wyznacznik macierzy m(T)=4+9=13
nie jest izometria bo wyznacznik macierzy nie jest rowny 1 ani −1.
b) jest podobienstwem bo odpowiednie wspolczynniki sa zgodne ze wzorem ogolnym podobienstwa
k=I[−2,−3]I=I
√4+9I=I
√13I=
√13
punkt staly:
T(P)=P
P(x, y)
x'=x⇔x=−2x+3y−4
y'=y⇔y=−3x−2y+2
z metody wyznacznikow:
3x−3y=−4
3x+3y=2
W=18; W
x=−6; W
y=18
y=1
| | 1 | |
ma punkt staly P(− |
| , 1) |
| | 3 | |
24 lis 11:28
zadanie: 3. Czy przeksztalcenia liniowe o nastepujacych macierzach sa izometriami? Odpowiedz uzasadnij.
W przypadku negatywnej odpowiedzi wskaz wektor v, ktorego obraz ma dlugosc rozna od v.
Wydaje mi sie, ze przeksztalcenia sa izometriami jezeli ich wyznacznik jest rowny 1 albo −1.
det(M
1)=(1 0
0 0)=0−0=0; nie jest izometria; wyznacznik tej macierzy jest rowny 0, czyli
to przeksztalcenie nie ma odwrotnego. to mozna wtedy podac przyklad?
det(M
2)=(0 3/5
| | 3 | |
1 −4/5)=− |
| ; nie jest izometria |
| | 5 | |
np. jezeli nie jest to izometria to przyklady moga byc raczej dowolne. np. v=[4, 2]
det(M
3)=(0 1
1 0)=0−1=−1; tak
det(M
4)=(1 −1
1 1)=1+1=2; nie; np. v=[4, −5]
24 lis 11:42
zadanie: prosilbym o sprawdzenie tych zadan i wytlumaczenie bledow?
24 lis 11:44
Mila:
Izometrie>
zadanie 11:01
Obrót o kąt α wokół początku układu współrzędnych
x'=xcosα−ysinα
y'=xsinα+ycosα
Nie wiem dlaczego zmieniłeś wzór.
1) Podobieństwa.
Popatrz na zapisy na wykładzie ( było?)
Przekształcenie F jest podobieństwem, jeżeli istnieje taka liczba s>0,
że |F(A)F(B)|=s*|AB|
2) Podobieństwo jest różnowartościowe , a przekształcenie odwrotne do podobieństwa o skali s,
| | 1 | |
jest podobieństwem o skali |
| . |
| | s | |
W zadaniu 1) 11:14
Uzasadniasz korzystając z udowodnionych tw. na wykładzie, albo z definicji wykazujesz.
zadanie 2) 11:28, wystarczy podać konkretny przykład nie spełniający warunku izometrii i już
jest obalone tw.
punkt stały dobrze.
24 lis 18:29
Mila:
Zadanie 11:14
P(x
1,y
1) ,Q(x
2,y
2)− dwa dowolne punkty płaszczyzny
|PQ|=
√(x2−x1)2+(y2−y1)2
P'(x'
1,y'
1) ,Q(x'
2,y'
2) punkty po przekształceniu punktów P i Q.
| | ax1+by1−ae−bf | | ax2+by2−ae−bf | |
x'1= |
| , x'2= |
| |
| | a2+b2 | | a2+b2 | |
| | −x1b+ay1+be−af | | −x2b+ay2+be−af | |
y'1= |
| , y'2= |
| |
| | a2+b2 | | a2+b2 | |
| | ax2+by2−ae−bf | | ax1+by1−ae−bf | |
|P'Q'|=[ ( |
| − |
| )2+ |
| | a2+b2 | | a2+b2 | |
| | −x2b+ay2+be−af | | −x1b+ay1+be−af | |
+( |
| − |
| )2]12= |
| | a2+b2 | | a2+b2 | |
| | (a(x2−x1)+b(y2−y1))2+((x1−x2)b+(a(y2−y1)2) | |
=[ |
| ]12= |
| | (a2+b2)2 | |
Piszę tylko licznik:
={a
2(x
2−x
1)
2+2a*b(x
2−x
1)(y
2−y
1)+b
2*(y
2−y
1)
2+b
2(x
1−y
2)
2+
−2a*b(x
2−x
1)(y
2−y
1)+a
2((y
2−y
1)
2= wracam do ułamka
| | (x2−x1)2(a2+b2)+(y2−y1)2(a2+b2) | |
=[ |
| ]12= |
| | (a2+b2)2 | |
| | √(x2−x1)2+(y2−y1)2 | | 1 | |
= |
| = |
| *|PQ| |
| | √a2+b2 | | √a2+b2 | |
Przekształcenie jest podobieństwem o skali
24 lis 21:50
zadanie: dziekuje
a zadanie 2 skala jest dobrze obliczona? i to uzasadnienie, ze jest to podobienstwo? jako tako
my nie udowadnialismy nic o izometriach i podobienstwach a we wczesniejszych przeksztalceniach
powolywalismy sie na wzor, czyli tutaj: jest to podobienstwo bo odpowiednie wspolczynniki przy
zmiennych sa zgodne ze wzorem.
odnosnie zadania 1 to nie rozumiem o co chodzi z ta zmiana wzoru?
mielismy podane 2 przypadki wzorow dla izometrii. Jeden z nich napisalem a drugi pominalem.
Tylko tam bylo jeszcze pytanie Jakimi? sa po tym przeksztalceniu odwrotnym i tego wlasnie nie
wiem.
a zadanie 3 jest poprawne? bo tak chyba najszybciej mozna sprawdzic czy jest to izometria?
25 lis 15:34
Mila:
21:50, pokazałam ten żmudny sposób wykazywania, że jest to podobieństwo i od razu obliczyłam
skalę.
w zadaniu 1. Można pokazać, że dane przekształcenie jest podobieństwem, w takim razie odwrotne
| | 1 | |
też i skala odwrotnego to |
| |
| | s | |
Jeśli korzystacie z wzorów, to dobrze. To najszybciej. Na pewno masz dowody na wykładzie.
Zadanie 3 dobrze, M3 −izometria
x'=y
y'=x a to jest symetria względem prostej y=x
Mogę Ci napisać kilka podstawowych przekształcen z nazwami. Gdzieś to mam zapisane, jak znajdę
i przydadzą się, to napiszę.Jeśli masz , to nie będę pisała.
25 lis 16:24
zadanie: to znaczy przeksztalcenia liniowe, afiniczne, izometrie i podobienstwa to mam.
25 lis 16:48
Mila: 1) x'=xcosα−ysinα
y'=xsinα+ycosα izometria −obrót o kąt α wokół P(0,0)
2) x'=xcosα+ysinα
y'=xsinα−ycosα izometria− obrót o kąt α wokół P(0,0), i SOX
SOX
x'=x
y'=−y
Określ przekształcenie M1.
25 lis 17:32
zadanie: wroce do tego w srode
25 lis 23:15
zadanie: M1:
x'=x
y'=0
jest to rzut prostokatny
27 lis 17:15
Mila:
Na oś X.
27 lis 17:19
zadanie: znajdz (za pomoca wzorow) wszystkie podobienstwa o skali 2, ktore zmieniaja orientacje
plaszczyzny,i ktore przeksztalcaja os Ox na prosta x=2.
k=2; k=√a2+b2
podobienstwo, ktore zmienia orientacje plaszczyzny ma wzor:
x'=ax+by+e
y'=bx−ay+f
os Ox czyli prosta y=0 jest przeksztalcana na prosta x=2
dalej jakies wskazowki?
27 lis 20:28
zadanie: ?
27 lis 20:57
zadanie: zrobilismy tak:
a2+b2=4
x'=0x+2y+2
y'=2x−0y+f
x'=0x−2y+2
y'=−2x−0y+f
dlaczego a=0?
28 lis 19:58
Mila:
A wiesz dlaczego e=2?
28 lis 21:24
zadanie: bo punkt (0,0) na osi 0x przechodzi na prosta x=2 czyli wstawiajac za x i y przy x' 0 zostaje
e=2
a y' f jest dowolne
chyba dobrze rozumiem?
a co z a?
28 lis 21:55
Mila:
k=2 i k=√a2+b2⇔a2+b2=4
x'=2 dla punktów (x,0), x∊R
Obraz punktu(0,0)
x'=a*0+b*0+e=2⇔e=2
y'=b*0−a*0+f, y'∊R
Obraz punktu (1,0)
x'=a*1+b*0+2=2⇔a*1=0⇔a=0
a2+b2=4
b2=4⇔b=2 lub b=−2
1)x'=0x+2y+2
y'=2x−0*x+f
2) x'=0x−2y+2
y'=−2x+0y+f
28 lis 21:59
zadanie: a dlaczego obraz punktu (1,0)?
28 lis 22:07
Mila:
Możesz wybrać inny punkt osi X, gdy masz ustalone e=2.
(2,0)
x'=a*2+b*0+2=2⇔a*2=0⇔a=0
28 lis 22:13
zadanie: dziekuje
28 lis 22:25
Mila:
28 lis 22:27
zadanie: Znajdz wszystkie przeksztalcenia afiniczne T, ktore jednoczesnie spelniaja wszystkie warunki
−przeprowadzaja os ox na prosta x=4
−sa podobienstwem nie zmieniajacym orientacji o skali 2
−punkt (0,0) jest odlegly o 5 od swojego obrazu
T: x'=ax+by+e
y'=bx+ay+f
1 warunek: punkt (0,0)→(4,?)
2. wzor podobienstwa wyzej, skala k=2
3 warunek: (0,0)→P; d((0,0), P)=5
podpowiedzi?
5 gru 19:09
zadanie: ?
6 gru 15:11
Mila:

P
1=(4,3)
P
2=(4,−3)
|OP
1|=|OP
2|=5
6 gru 15:48
zadanie:
x'=0x−2y+4
y'=2x+0y±3
x'=0x+2y+4
y'=−2x+0y±3
czyli sa 4 takie przeksztalcenia
6 gru 17:12
zadanie: chyba dobrze?
6 gru 17:48
Mila:
Czy zachowany warunek , że nie zmienia się orientacja ( Chyba W>0?)
6 gru 17:58
zadanie: orientacja ma sie nie zmieniac czyli W>0
0*0−(−2)*2=4>0
0*0−2*(−2)=4>0
6 gru 18:21
Mila:
?)
Zobacz prawd., bo zaraz odchodzę od komputera.
6 gru 18:32