Rozwiąż zadanie
babcia57:
Czy ktoś mi pomoże, nie umiem sobie poradzić z tym pierwiastkiem.
Wynik z książki to 4700.
Prszę o pomoc i z góry dziękuję
24 lis 10:50
5-latek: KOchana babciu

A jak sie dzieli ulamki ? Mnozy sie przez odwrotnosc dzielnika
| | 3 | |
x=6400* |
| −6400 dasz dalej rade ?  |
| | √3 | |
24 lis 10:59
babcia57: To wiem, ale co dalej z tym pierwiastkiem
24 lis 11:07
babcia57: Czy ktoś może mi pomóc i wyjaśnić. Proszę
24 lis 11:15
5-latek: No tego tak dokladnie nie policzysz bo wynik wyjdzie w przyblizeniu
ja bym to zrobil tak
x=6400*
√3−6400
x=6400(
√3−1)
| | 3 | | 3 | |
zauwaz ze |
| = |
| =31−1/2=31/2=√3 |
| | √3 | | 31/2 | |
24 lis 11:16
babcia57: No tak,ale jak mam dojść do podanego wyniku w książce czyli 4700
24 lis 11:40
5-latek: Napisze to ostatni raz .
Przy tym zapisie rownania ktory podalas nie otrzynasz dokladnego wyniku =4700 gdyz
√3 nie
jest liczba wymierna tylko niewymierna
Mi wyszlo w przyblizeniu 4672
24 lis 11:48
babcia57: Wiem, że dla Ciebie to pestka, ale czy możesz mi napisać kolejność wykonania. Proszę, bardzo
proszę
24 lis 12:13
babcia57: 6400*(√3−1)=
6400*(1.73−1)
6400*0.73=4672 w przybliż.4700
Dziękuję za pomoc.
24 lis 18:32