ciągi
Ania: Witam,
mam problem z rozwiazaniem zadania, moglibyście mi pomóc?
w ciągu arytmetycznym a
1=−28, r=3 S
n=5840. Oblicz n.
z góry bardzo serdecznie dziękuje za pomoc
24 lis 10:42
AS: W czym problem.
Wyszukaj dwa wzory na an i Sn i po sprawie.
Pomyśl trochę,a jaka satysfakcja z rozwiązania.
24 lis 10:59
Ania: czy to będzie tak :
Sn=a1 + an2 * n
Sn=a1 + a1 + (n−1)*r2 * n
5840=−28−28 + (n−1)*32 * n
?
24 lis 11:10
AS: Dobrze,uporządkuj równanie do postaci kwadratowej i rozwiąż.
24 lis 11:49