Równania kwadratowe z wartością bezwzględną
kropki1: Rozwiąż równania kwadratowe z wartością bezwzględną
x|x|+|2x−3|=4
|x2+2x+3|=|5−x|
czyli w tym drugim
x2+2x+3≥0
czyli delta wychodzi ujemna czyli wyrażenie pod modułem jest zawsze dodatnie, czyli
x2+2x+3=5−x x2+2x+3=x−5
x2+3x−2=0 x2+x+8=0
Δ=9+8=17 Δ<0
dobrze to?
czyli x1=(−3−√17)/2 x2=(−3+√17)/2
a w tym co delta ujemna to x∊R czy co?
Prosze o pomoc
24 lis 09:45
o to chodzi :): x * |x| + |2x−3| = 4
x dla x ≥ 0
|x| = { −x dla x < 0
2x−3 dla 2x−3≥0, 2x≥3, x≥1,5
|2x−3| = { −2x +3 dla x< 1,5
(−∞; 0) <0; 1,5) <1,5 ; +∞)
−x x x
−2x + 3 −2x + 3 2x −3
24 lis 10:06
o to chodzi :): wiesz co dalej z tym zrobić ?
24 lis 10:06
kropki1: czyli będzie tak
−x2−2x+3−4=0
−x2−2x−1=0
x2+2x+1=0
Δ=0
x2−2x+3−4=0
x2−2x−1=0
Δ=4+4=8=2√2
x2+2x−3−4=0
x2+2x−7=0
Δ=4+28=32
i dalej nie wiem co z tym
24 lis 10:31