Równania kwadratowe z wartością bezwzględną
kropki1: Rozwiąż równania kwadratowe z wartością bezwzględną
x|x|+|2x−3|=4
|x2+2x+3|=|5−x|
24 lis 08:09
matyk: Skorzystaj z definicji wartości bezwzględnej żeby pozbyć się modułów
24 lis 08:13
kropki1: czyli w tym drugim
x2+2x+3≥0
czyli delta wychodzi ujemna czyli wyrażenie pod modułem jest zawsze dodatnie, czyli
x2+2x+3=5−x x2+2x+3=x−5
x2+3x−2=0 x2+x+8=0
Δ=9+8=17 Δ<0
dobrze to?
24 lis 08:28
opek: Bardzo dobrze

Dolicz do końca
24 lis 08:32
matyk: Można też skorzystać z czegoś takiego w drugim:
|x|=|y| ⇔ x=y ⋁ x=−y
24 lis 08:33
kropki1: czyli x1=(−3−√17)/2 x2=(−3+√17)/2
a w tym co delta ujemna to x∊R czy co?
24 lis 08:43