Rozwiąż nierównośc
Juice: Mogę to zrobić tak?:
i dalej mnoże na krzyż?
24 lis 01:56
Edyta:
Nie, nie możesz tak zrobić. Najpierw trzeba ustalić dziedzinę, później trzeba sprowadzić do
wspólnego mianownika i rozpatrzeć przypadki, kiedy dany ułamek będzie większy od zera lub
równy zero, czyli:
D: (x−1)≠0 ⋀ (x+3)≠0
x≠1 ⋀ x≠−3
D: x∊R/{−3,1}
| (x+5)(x+3)−2(x−1) | |
| ≥0 ⇔ |
| (x−1)(x+3) | |
(x+5)(x+3)−2(x−1)≥0 ⋀ (x−1)(x+3)>0 ⋁ (x+5)(x+3)−2(x−1)≤0 ⋀
(x−1)(x+3)<0
x
2+6x+17≥0 ⋀ x
2+2x−3>0 ⋁ x
2+6x+17≤0 ⋀
x
2+2x−3<0
Δ<0 Δ=16 Δ<0
Δ=16
| | 1 | | 7 | |
x∊R x1= |
| x2=− |
| brak rozwiązań |
| | 2 | | 2 | |
| | 7 | | 1 | |
stąd x∊(−∞;− |
| )∪( |
| ;1)∪(1;+∞) |
| | 2 | | 2 | |
24 lis 03:38
Edyta:
Przesyłam jeszcze raz, bo powyżej poprzesuwało się i jest nieczytelnie.
Nie, nie możesz tak zrobić. Najpierw trzeba ustalić dziedzinę, później trzeba sprowadzić do
wspólnego mianownika i rozpatrzeć przypadki, kiedy dany ułamek będzie większy od zera lub
równy zero, czyli:
D: (x−1)≠0 ⋀ (x+3)≠0
x≠1 ⋀ x≠−3
D: x∊R/{−3,1}
| (x+5)(x+3)−2(x−1) | |
| ≥0 ⇔ |
| (x−1)(x+3) | |
(x+5)(x+3)−2(x−1)≥0 ⋀ (x−1)(x+3)>0 ⋁ (x+5)(x+3)−2(x−1)≤0 ⋀ (x−1)(x+3)<0
x
2+6x+17≥0 ⋀ x
2+2x−3>0 ⋁ x
2+6x+17≤0 ⋀ x
2+2x−3<0
Δ<0 Δ=16 Δ<0 Δ=16
| | 1 | | 7 | |
x∊R x1= |
| x2=− |
| brak rozwiązań |
| | 2 | | 2 | |
| | 7 | | 1 | |
stąd x∊(−∞;− |
| )∪( |
| ;1)∪(1;+∞) |
| | 2 | | 2 | |
24 lis 03:41
5-latek: Ale to nie jest zapisane w formie ulamka tylko w postaci symbolu Newtona
24 lis 10:53
pigor: ...,
| | | | | |
⇔ | ≥ | i x+5 ≥ 6 i x+3 ≤ 2 aby symbol Newtona miał sens ⇔ |
| | | |
| | | | | |
⇔ | ≥ | i x ≥ 1 i x ≤ −1 − sprzeczność |
| | | |
a więc nierówność ta nie ma rozwiązania ,...
24 lis 11:28