rowanie wykl
qwe: x−13 > x−1
24 lis 00:37
Cejlt: 1.Jeżeli x∊(0,1), to −13<−1.
2.Jeżeli x∊(1,+∞), to −13>−1.
Ponieważ −13>−1 ,to x∊(1,+∞).
24 lis 01:32
Edyta:
Nierówność jest prawdziwa także dla x∊(−1,0)
24 lis 03:54
matyk: Oczywiście to nie prawda. Wynik podany wyżej jest ok.
24 lis 08:08
matyk: A jednak uwaga była słuszna

Z rana chodzę niewyspany
24 lis 08:12
Janek191:
@Cejlt
| | 1 | |
− |
| > − 1  |
| | 3 | |
Raczej powinno być
Dla x ∊ ( 0; 1) jest x
−13 < x
−1
Dla x ∊ ( 1; +
∞ ) jest x
−13 > x
−1
24 lis 08:18
qwe: A co dla x<0 ?
Zresztą to przecież nie jest nierówność wykładnicza tylko potęgowa wiec czemu rozwiązujecie w
zależności od podstawy?
24 lis 10:57
matyk: Odpowiedź x ∊(−1,0) ∪ (1,+∞)
24 lis 11:53
Cejlt : Przepraszam, oczywiście, że potęgowa. Zamroczyło mnie trochę wczoraj w nocy.
24 lis 18:11
Cejlt : Nie mam już pewności, ale moje rozwiązanie wygląda tak:
x
−13>x
−1 /()
3 −znak się nie zmieni
x
−1>x
−3
x
3−x>0
x(x
2−1)>0
x(x−1)(x+1)>0
zatem x∊(−1,0)∪(1,+
∞)
24 lis 18:34
Panko: 1. Może tak f(x)=x−13 Df=R+ ; g(x)=x−1 Dg= R−{0} stąd dziedzina
nierówności Dn =R+
2. Mnożymy obie strony nierówności przez x−3 i jest ono x−3 >0
3. Dostaję x>x3 ∧ x>0
4. Odp x∊(1,∞)
24 lis 20:04
Cejlt: Panko, zauważ, że liczba pod pierwiastkiem trzeciego stopnia może być ujemna.
Poza tym, mnożąc przez x−3 nie dostaniesz takiego wyniku, bo ar*as=ar+s.
24 lis 22:04
Panko: 1.Polecam np. podręcznik H Pawłowski ( ten z Torunia) , część trzecia Funkcja
potęgowa :
Gdy α jest liczbą ujemną wymierną ( ale niecałkowitą) to dziedziną f(x)=xα jest
R+.
Jest < pewna > rozbieżność pmiędzy funkcją potęgową, a działaniem potęgowania.
2. Fakt : totalne zaćmienie z tym m no ż e n i e m , to miało być podnoszę do
potęgi
zgodnie z implikacją a>b>0 ⇒ b−3 > a−3
3 Stąd mój b z d u r n y wiersz 2. ma postać
x−13 >x−1 >0 (x−1 )−3 > (x−13)−3
x3 > x ⋀ x∊Dn
odp x∊(1,∞)
24 lis 23:01
Cejlt: Ok. Zgoda. Mój podręcznik z Warszawy też tak twierdzi. Dawno nie miałam do czynienia z tą
funkcją. Wszyscy spartoliliśmy, ale od tego jest forum, żeby wypracować wspólnie najlepszą
odpowiedź. Nawet się cieszę, że to sobie powtórzyłam, chociaż w dość zawstydzający sposób.
Teraz to już w ogóle powinnam zmienić nick, usunąć się w cień albo sprawdzać dokładnie
informacje zanim je opublikuje. Uczymy się.
25 lis 18:40