równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i parametrem
Wiesiu: mam narysować wykres funkcji g(k), która każdej wartości parametru k przyporządkowuje liczbę
rozwiązań równania |x2+2x−3|=k|x+3| ale nie wiem jak rozwiązać to równanie. Proszę o pomoc.
23 lis 23:16
MQ: Zauważ, że x2+2x−3=(x−1)(x+3)
23 lis 23:22
Eta:
| | (x−1)(x+3) | |
I |
| |=k , x≠ −3 |
| | x+3 | |
|x−1|=k i x≠ −3
0 rozwiązań dla k<0
1 rozwiązanie dla k=0 i k= 4
2 rozwiązania dla k ∊(0,4) U (4,
∞)
23 lis 23:30
Eta:
23 lis 23:31
pigor: ..., narysować wykres funkcji g(k), która każdej wartości parametru k
przyporządkowuje liczbę rozwiązań równania |x
2+2x−3|= k |x+3| .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
|x2+2x−3|= k |x+3| ⇔ |x+3] |x−1|−k |x+3|= 0 ⇔ |x+3| (|x−1|−k)= 0 ⇔
⇔ x+3= 0 lub |x−1|= k ⇔
x= −3 lub
|x−1|= k , więc
{ 1 dla k< 0
g(k)={ − szukana
funkcja g zmiennej k . ...

{ 2 dla k ≥ 0
24 lis 00:40
matyk: Niestety, ale oboje macie źle

To równanie ma czasem nawet 3 rozwiązania
24 lis 07:59
pigor: hmm ...,

no to pochwal się np. przykładem, że masz rację . ...
24 lis 23:29