popyt
Dośka: wielkość popytu na dobro x wynosiło 50sztuk przy cenie 10zł/szt. W wyniku wzrostu ceny o 20%
wielkość popytu spadła o 5szt. Ile wynosi cenowa elastyczność popytu? Jak i o ile zmieniły się
wydatki na zakup dobra x?
prosiłabym kogoś o rozwiązanie lub wytłumaczenie, sam wzór niewiele mi dał, ponieważ za bardzo
nie wiem co jest czym i jak to podstawić. Jestem chyba beztalenciem matematycznym i
ekonomicznym.
jeżeli znajdzie się jakaś dobra duszyczka, to będę bardzo wdzięczna za jakąkolwiek pomoc
23 lis 22:35
Hajtowy:
Moja wersja rozwiązania

Q
1 = 50 sztuk
ΔQ=−5
P
1=10zł
23 lis 22:40
Dośka: Dzięki, takie coś znalazłam na innym forum i również niewiele dało
23 lis 22:42