dziedzina -> założenia
al3x: jedno z założeń dziedziny wychodzi mi: log 3 (x2−4)≠0
* 3 to podstawa logarytmu, więc x∊R ?
23 lis 22:31
5-latek: napisz cale zadanie
23 lis 22:35
al3x: wyznacz dziedzinę: f(x)= 1/[log3(x2−4)] + 1/(x−3)
czyli :
1. x−3≠0
2. x2−4>0
3. to co w 1 poście.
23 lis 22:38
5-latek: ja bym dal takie zalozenia 1. log3(x2−4)≠0 2. x2−4>0 3. x−3≠0 i je rowiazal
23 lis 22:50
al3x: przecież to samo napisałam
23 lis 22:53
5-latek: To masz potwierdzenie ze dobrze napisalas zalozenia

Ale czy x nalezy do R z tych warunkow .Pewnie nie
23 lis 23:01
al3x: ale pytam o tylko ten 1 warunek ? wiem, że później ich iloczyn
23 lis 23:02
MQ: 1. warunek rozwiązany źle.
23 lis 23:03
al3x: dla jakich x−sów to się zeruje?
23 lis 23:11
MQ: każdy logarytm = 0 dla argumentu =1
23 lis 23:21
5-latek: 1 warunek rozwiazujesz z definicji logartmu
loga b=c jesli ac=b
wiec log3(x2−4) ≠0 x2−4≠30 to x2−4≠1 to x≠.... lub x≠......
23 lis 23:25