Geometria analityczna - okrąg styczny do prostej.
jakubs:

Mam takie zadanko:
Znajdź równanie okręgu, który jest styczny do prostej k: x+y+13=0, natomiast do proste m:
7x−y−5=0 jest styczny w punkcie A(1,2).
Mam pytanie, czy mogę wykorzystać twierdzenie o odcinkach stycznych tzn. |AB|=|BC| ?
Oraz, że |SA|=|SC|.
Punkt przecięcia się prostych to B(−1,−12)
23 lis 21:54
jakubs: Zadanie rozwiązane, nie dałem rady wyznaczyć punktu C, ale wyznaczyłem sobie prostą
przechodzącą przez S i A prostopadłą do prostej m.
23 lis 22:31
+_: Oblicz współ.B=(−1,−12) następnie długość odcinka BC=√200,zakreślasz okrąg o promieniu R=BC
który przecina prostą m w A=(−11,−2) o współrzędnych wylicz, następnie wyznaczasz proste
prostopadłe do m i k w punktach A i C, przecięcie tych prostych to S=(−6,3), promień r=√50
to formalność
24 lis 13:09