proszę o rozwiązanie
maria: Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których kwadrat różnicy różnych rozwiązań równania
0,5xkwadrat + ( p + 1 ) x + 2 = 0 jest nie większy od 84 ?
zad 2
dla jakich wartości parametru p równanie x kwadrat + 5px + 20p − 8 = 0 ma różne rozwiązania x1,
x2, takie że x1 do kwadratu + x2 do kwadratu = 400
23 lis 21:46
Janek191:
1)
0,5 x
2 + ( p+1) x + 2 = 0
Aby równanie miało 2 różne rozwiązania, musi być Δ > 0
Mamy
Δ = ( p+1)
2 − 4*0,5*2 = p
2 +2p + 1 − 4 = p
2 + 2p − 3
Ma być
p
2 + 2p − 3 > 0
Δ
1 = 2
2 − 4*1*(−3) = 4 + 12 = 16
√Δ1 = 4
| | − 2 − 4 | | − 2 + 4 | |
p1 = |
| = − 3 p2 = |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
zatem
p ∊( −
∞ ; − 3 ) ∪ ( 1 ; +
∞ )
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Obliczam pierwiastki równania:
| | − p − 1 − √p2 + 2p − 3 | |
x1 = |
| = − p − 1 − √p2 + 2p − 3 |
| | 2*0,5 | |
x
2 = − p − 1 +
√ p2 +2p − 3
więc
x
1 − x
2 = − 2
√ p2 + 2p − 3 i x
2 − x
1 = 2
√ p2 + 2p − 3
zatem
( x
1 − x
2)
2 = ( x
2 − x
1)
2 = 4*( p
2 +2p − 3) = 4 p
2 + 8p − 12
Ma być
4p
2 + 8p − 12 ≤ 84
4p
2 + 8p − 96 ≤ 0 / : 4
p
2 + 2p − 24 ≤ 0
Δ
2 = 2
2 − 4*1*(−24) = 4 + 96 = 100
√Δ2 = 10
| | − 2 − 10 | | − 2 + 10 | |
p3 = |
| = − 6 p4 = |
| = 4 |
| | 2 | | 2 | |
więc
p ∊ < − 6; 4 >
−−−−−−−−−−−
ale równocześnie p ∊ ( −
∞ ; − 3) ∪ ( 1 ; +
∞ )
więc
Odp.
p ∊ < − 6 ; − 3 ) ∪ ( 1; 4 >
=====================
24 lis 08:57
Janek191:
2)
x
2 + 5p x + 20p − 8 = 0
Δ =(5p)
2 − 4*1*(20p − 8) = 25 p
2 − 80 p + 32
Δ musi być > 0 , aby były 2 różne rozwiązania :
25 p
2 − 80 p + 32 > 0
Δ
1 = ( −80)
2 − 4*25*32 = 6 400 − 3200 = 3 200 = 16*2*100
√Δ1 = 40
√2
| | 80 − 40√2 | |
p1 = |
| = 1,6 − 0,8√2 |
| | 50 | |
| | 80 + 40√2 | |
p2 = |
| = 1,6 + 0,8√2 |
| | 50 | |
więc
p ∊ ( −
∞ ; 1,6 − 0,8
√2 ) ∪ ( 1,6 + 0,8
√2 ; +
∞ )
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1,6 − 0,8
√2 ≈ 0,47 1,6 + 0,8
√2 = 2,73
( x
1 + x
2)
2 = x
12 + 2 x
1 x
2 + x
22 ⇒ x
12 + x
22 = ( x
1 + x
2)
2 − 2x
1 x
2
ale z wzorów Viete'a mamy
| | b | | c | |
x1 + x2 = − |
| = − 5p x1*x2 = |
| = 20p −8 |
| | a | | a | |
zatem
x
12 + x
22 = ( − 5p)
2 − 2* ( 20 p − 8) = 25 p
2 − 40 p + 16
Ma być
25 p
2 − 40 p + 16 = 400
25 p
2 − 40 p − 384 = 0
Δ
2 = (−40)
2 − 4*25*( −384) = 1 600 + 38 400 = 40 000
√Δ2 = 200
| | 40 − 200 | | 40 + 200 | |
p3 = |
| = − 3,2 p3 = |
| = 4,8 |
| | 50 | | 50 | |
Odp. p = − 3,2 lub p = 4,8
=======================
24 lis 09:27
pigor: Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których kwadrat różnicy
różnych rozwiązań równania 0,5x
2+(p+1) x+2= 0 jest nie większy od 84 ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., a do mojej szuflady 0,5x
2+(p+1)x+2= 0 / *2 ⇔
x2+2(p+1)+4= 0 , więc warunki
zadania spełnia układ nierówności :
Δ= 4(p+1)2−16 >0 i (x1−x2)2 ≤ 84 ⇔ (p−1)
2 >4 i (x
1+x
2)
2−4x
1x
2 ≤ 84 ⇔
⇔ |p−1| >2 i 4(p+1)
2−4*4 ≤ 84 ⇔ |p−1| >2 i (p+1)
2−4 ≤ 21 ⇔
⇔ |p−1| >2 i |p+1| ≤ 5 ⇔ (p+1<−2 lub p+1 >2) i −5 ≤ p+1 ≤ 5 ⇔
⇔ (p< −3 lub p >1) i −6≤ p≤ 4 ⇔ −6≤ p< −3 lub 1< p≤ 4 ⇔
p∊[−6;−3)U(1;4] . ...
24 lis 12:19
pigor: ..., no i jeszcze to do ... Dla jakich wartości parametru p równanie
x 2+5px+20p−8= 0 ma różne rozwiązania x
1, x
2 takie, że
x12+x22= 400 .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z warunków zadania: Δ= 25p
2−4(20p−8) >0 i (x
1+x
2)
2−2x
1x
2= 400 ⇔
⇔ 25p
2−4(20p−8) >0 i 25p
2−2(20p−8)= 400 ⇔ ...

⇔ 400−2(20p−8) >0 i 25p
2−40p+16= 400 ⇔ 200−20p+8 >0 i (5p−4)
2= 20
2 ⇔
⇔ 100−10p+4 >0 i |5p−4|= 20 ⇔ 10p< 104 i (5p−4= −20 lub 5p−4= 20) ⇔
⇔ p< 10,4 i (5p= −16 lub 5p= 24) ⇔ p< 10,4 i (10p= −32 lub 10p= 48) ⇔
⇔ p< 10,4 i (p= −3,2 lub p= 4,8) ⇔
p∊{−3.2 ; 4.8} . ...
24 lis 12:52