Udowadnianie zaleznosci na zbiorach
akante : Witajcie chciałbym dowiedzieć sie gdzie mogę przyswoić sobie wiedzę na temat udowadniania
zależności na zbiorach? zna ktoś jakieś ciekawe źródło wiedzy? udowadniania pisemnie czyli nie
na diagramach
23 lis 21:44
m: idz na politechnike najblizsza i poszukaj w bibliotece
24 lis 02:43
akante : a cos w sieci?
24 lis 13:59
akante : moze pomozecie mi rozwiazac jakies przyklady ?
24 lis 15:23
akante : A∪(B∩C)=(A∪B)∪(A∪C)
A\(B\C)=(A\B)∩(A\C)
A∩(B\C)=(A∩B)\(A∩C)
A\(B∪C)=(A\B)\C
Ktos wie jak naprzyklad cos takiego udowodnic?
24 lis 15:30
akante : 11. Niech A= { x ∊ Z : x2<7} B={x ∊ N I1 − xI<3} Wyznacz następujące zbiory
1.[{(A ∪ B)xB} \ {(Bx(A∩B)}]
2.P(A\B)x(B\A)
albo jak rozwiazac cos takiego przy czym X to iloczyn kartezjanski a P to zbior potegowy
24 lis 15:59
PW: Wziąć x należący do lewej strony i pokazać, że należy również do prawej (najlepiej na zasadzie
"⇔"). Po drodze korzystać z definicji działań na zbiorach (co to znaczy suma, różnica,
iloczyn) i praw rachunku zdań.
Zacznijmy:
x∊A∪(B∩C) ⇔ x∊A ⋁ x∊(B∩C) ⇔ x∊A ⋁ (x∊B∧x∊C).
To były definicje. Teraz prawa rachunku zdań
24 lis 16:00
akante : Mniej wiecej to rozumiem jednakze nic mi nie wychodzi ale jakos sobie dam rade jak ktos
znajdzie czasu chwilke to prosilbym o pomoc z tymi przykladowymi dowodami
24 lis 17:10
akante : PW jakie prawo bys zastosowal ?
24 lis 17:35
akante : ...
24 lis 23:28
akante : dobra doszedlem juz do tego

ale teraz kolejne pytanko jak to sie ma do produktu
kartezjanskiego ?
26 lis 20:06
akante : ogarnięte
26 lis 21:30