Bok AD równoległoboku ABCD ma długość 6cm, a przekątna BD ma długość4 cm i jest
kamczatka: Bok AD równoległoboku ABCD ma długość 6cm, a przekątna BD ma długość4 cm i jest prostopadła do
boku BC. Pole tego równoległoboku jest równe:
Wiem że to zadanie jest proste ale nie wiem jak to obliczyć mógłby ktoś zrobić od razu rysunek
? Dzięki
23 lis 21:38
bezendu:

To już Ci powinno wszystko powiedzieć
23 lis 21:44
Eta:
| | 6*4 | |
P(ABCD)= 2 P(ΔABD) = 2* |
| = ....... |
| | 2 | |
23 lis 21:46
kamczatka:

to 4 wynosi wysokość ale czemu wysokość się nie mierzy tak:?
23 lis 21:47
kamczatka:

czemu tutaj 4 przyjmuje się jako wysokość trójkąta przecież wysokość w trójkącie wygląda tak:
23 lis 21:50
Eta:

Umiesz policzyć pole tego trójkąta
prostokątnego ?
23 lis 21:52
Eta:

A takiego?
23 lis 21:54
kamczatka: 0,5*4*6
23 lis 21:54
Eta:
No i po "ptokach".... ok
23 lis 21:55
kamczatka: to w tym trójkacię z zadania wysokość może mieć6 albo 4 zależy jak ten trójkąt się ułoży.
23 lis 21:57
kamczatka: dobrze mówię ?
23 lis 22:00
kamczatka: ?
23 lis 22:14
Eta:
Pole trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych a i b
23 lis 22:53