| π | ||
ile to jest | w stopniach? | |
| 6 |
| π | 180o | ||
= | = 30o cos30o=..... sin30o=... ( z tablic | ||
| 6 | 6 |
| π | ||
sin | = sin15o = sin(45o−30o) = sin45o*cos30o −sin30o*cos45o=.... | |
| 12 |
| π | ||
cos | = cos15o= cos(45o−30o) =...... ( ze wzoru cos(α−β)=...... | |
| 12 |
| pi | 180 | 45 | ||||
= | =22,5stopnia \wiec sin22,5=sin | jest na to wzor polowkowy | ||||
| 8 | 8 | 2 |
| α | ||
sin | = znajdz i policz | |
| 2 |
| 45 | ||
to samo cos22,5=cos | = znajdz i policz | |
| 2 |