Ćwiczenie z fizyki
Sebek: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania z fizyki:
Rakieta ustawiona jest na wysokości h nad powierzchnią ziemi. Po starcie porusza się pionowo w
górę, a jej przyspieszenie zmienia się zgodnie z zależnością a = kt3, gdzie k jest stałą
wyrażoną w odpowiednich jednostkach. Znaleźć zależność prędkości oraz drogi rakiety od czasu.
23 lis 21:25
Cejlon: Zastanawia mnie ten wzór na przyspieszenie, czy tam jest a=k*t*3, czy a=k*t3 ?
Ogólnie rzecz biorąc, to przyspieszenie jest pochodną prędkości po czasie: a(t)=dv/dt.
Zatem dv=a*dt ⇒ v=∫a dt ⇒ v=∫ kt3 dt.⇒ v=3/2 kt2
Przyspieszenie jest także drugą pochodną drogi po czasie: a(t)=d2s/dt2. Wzór na drogę można
też wyprowadzić z: v(t)= ds/dt ⇒ ds=v dt ⇒ s=∫v dt ⇒ s=∫(3/2 kt2)dt ⇒ s= 1/2 kt3
23 lis 22:05