dowody
wiz: Mam dwa zadania na dowodzenie:
1.
5k ∊N i 13k∊N ⇒ k∊N
Czy to należy rozłożyć? : 5k = 4k + k
13k= 12k +k
Czy może zwrócić uwagę, że 5k∊N ⇒5k≥0 i 13k∊N ⇒ 13k≥0
5k+13k ≥0
18k≥0
k≥0
Bo mi się wydaje tym udowadniam tylko, że k jest nieujemne
Jak zrobić to zadanie?
2.
a,b ∊ C
m=a2+b2 ⇒ 13m=13a2+13b2
23 lis 20:52
wiz: Ad1)
Czy jeśli zaprzeczyłabym tezie : k nie należy do naturalnych ⇒ k < 0 ⇒ 5k <0 I tu dochodzimy do
sprzeczności Byłoby to dobrze?
23 lis 21:10
wiz: up
23 lis 21:39
wiz: Okey już sama rozwiązałam drugie. Tylko co z pierwszym?
23 lis 22:01
Panko: 1. Poprowadźmy dowód nie wprost zgodnie z tautologią
[ ( p⋀(¬q))⇒¬p] ⇔ (p⇒q)
2. p: 5k∊N ⋀ 13k∊N q: k∊N
3. p ⋀ ¬q : 5k∊N ⋀ 13k∊N ⋀ k∉ N
4. jeżeli k∉ N to ∃ a,b ∊ N : ab =k ⋀ b>1 ⋀ NWD( a,b) =1
5 z powyższego 5ab∊N ⋀ 13ab∊N ale z punktu 4. jest, że bI5 ⋀ bI13
ale b>1 stąd b=5 ⋀ b=13 sprzeczność
6 stąd k∊N
24 lis 18:10