izometrie
zadanie: Przeksztalcenie liniowe nie bedace podobienstwem w roznym stopniu zmienia dlugosci roznych
wektorow. Niech T bedzie powinowactwem prostokatnym wzgledem osi Ox o skali 2. Oblicz, ile
razy dluzszy jest wektor T([x,y]) od wektora[x,y]. Podaj przyklady wektorow v, ktorych obrazy
| | 3 | |
przez T maja dlugosc a) taka sama b) dwa razy wieksza c) |
| razy wieksza niz v. |
| | 2 | |
T: x'=x
y'=2y
T([x,y])=([x,2y])=a
[x,y]=b
IaI=
√x2+4y2; IbI=
√x2+y2
| | √x2+4y2 | |
wiekszy jest o: |
| |
| | √x2+y2 | |
dobrze?
23 lis 20:41
Mila:
Tak, ale bez "o".
większy np. 4 razy
Teraz przykłady.
23 lis 21:24
zadanie: a) ogolnie
v=[x,y]
v'=[x',y']
taka sama dlugosc:
x
2+y
2=x
2+4y
2
3y
2=0
y=0
czyli x chyba dowolne a y=0
np. v=[2,0], [−3,0], .....
b) dwa razy wieksza:
2
√x2+y2=
√x2+4y2 /()
2
4x
2+4y
2=x
2+4y
2
3x
2=0
x=0
x=0, y dowolne np. v=[0, 4], [0,−6],.....
2
√x2+4y2=3
√x2+y2 /()
2
4x
2+16y
2=9x
2+9y
2
−5x
2=−7y
2
5x
2=7y
2
IxI=
√75IyI y dowolne, x ustalone od y
np. v=[2
√75, 2]
dobrze?
23 lis 22:08
zadanie: ?
24 lis 00:00
Mila:

dobrze.
a) ilustracja
v=[2,0] A=(2,1), A'=(2,2), B=(4,1), B'=(4,2)⇔
v'=[2,0]
|v|=|v'|
b)u=[0,1] , C(−1,1) ,C'(−1,2),D(−1,2), D'(−1,4)⇔
u'=[0,2]
|u'|=2*|u|
c)
v=[7,
√35]
v'=[7,2
√35]
24 lis 16:38