granica funkcji
paula: Oblicz granicę lim(x−>0) ( sinx − tgx ) / ( x3 + tgx )
23 lis 20:19
asdf: a wlasne obliczenia? po 1: symbol −> jak sie da to de'hospitala.
23 lis 20:23
paula: Nie miałam jeszcze pochodnych. Myślę, że można zrobić to z twierdzeń nieoznaczonych lim
sinx/x=1 i lim tgx/x=1 jednak nie potrafię znaleźć odpowiedniego przekształcenia
23 lis 20:26
asdf: to pomogę:
| | sinxcosx − sinx | |
= |
| = |
| | x3cosx + sinx | |
na razie się zajmę tylko tylko tym:
| sinxcosx | | − sinx | |
| , a sama zrobisz |
| |
| x3cosx + sinx | | x3cosx + sinx | |
| | a − b | | a | | b | |
(jak zwykle rownanie: |
| = |
| − |
| ) |
| | c | | c | | c | |
| sinxcosx | | sinxcosx | |
| = |
| = |
| x3cosx + sinx | | | |
| 1*cosx | | cosx | |
| = |
| |
| x2*cosx + 1 | | x2*cosx + 1 | |
TYLKO PAMIĘTAJ O LIMESACH! Ja tylko pokazałem sposób, to nie jest prawidłowe rozwiązanie
(ze wzgledu na zapis, ja na egzaminie za skracanie sobie w taki sposob dostałbym 0 pkt...) )
23 lis 21:20
23 lis 21:25
awd: A czy przypadkiem nie wyjdzie 1 − 1 = 0
23 lis 22:14
pigor: ..., lub
| | sinx−tgx | | cosx | | sinxcosx−sinx | |
limx→0 |
| * |
| = limx→0 |
| = |
| | x3+tgx | | cosx | | x3cosx+sinx | |
| | sinx(cosx−1) | |
= limx→0 |
| = |
| | x(x2cosx+sinxx) | |
| | sinxx(cosx−1) | | 1(cosx−1) | |
= limx→0 |
| =limx→0 |
| = |
| | x2cosx+sinxx | | x2cosx+1 | |
| | 2sin212x | |
= limx→0 |
| = |
| | x2(cosx+1x2) | |
| | 142(sin12x)2 | |
= limx→0 |
| = |
| | (12x)2(cosx+1x2) | |
| | 1 | | (sin12x)2 | | 1 | |
= limx→0 |
| * |
| * |
| = |
| | 2 | | (12x)2 | | (cosx+1x2) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= [ |
| *1* |
| ] = [ |
| ]= [ |
| ]= 0 . ..  |
| | 2 | | 1+∞ | | 2 * ∞ | | ∞ | |
23 lis 23:58
Godzio: Albo tak:
| | sinx − tgx | | | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| |
| | x3 + tgx | | | |
| | 1 − 1 | | 0 | |
= |
| = |
| = 0 |
| | 0 + 1 | | 1 | |
24 lis 00:15
pigor: ..., ale pięknie, faktycznie . ...
24 lis 00:17
Eta:
Przyszedł
Godzio i...... pozamiatał
24 lis 00:24