rozwiąż równanie
Warum:

IxI− 2Ix−4I =8−x
1) x∊(−
∞,0)
2) x∊<0,4)
3) x∊<4,
∞)
i teraz nie wiem, kiedy w powyższych rozpiskach nawiasy powinny być otwarte bądź zamknięte
(poza
∞ − wtedy zawsze otwarty)
taki sam problem mam jeszcze w przypadku obu funkcji malejących, oraz gdy jedna jest malejąca,
druga rosnąca
23 lis 20:16
Warum: pomoże ktoś?
23 lis 21:03
Bizon:
... napisałeś dobrze
Dalej:
1o
−x−2[−(x−4)]=8−x
−x+2x−8=8−x ⇒ 2x=16 ⇒ x=8
czyli nie ma rozwiązań w tym przedziale
...itd
23 lis 21:15
5-latek: To jest obojetne jak zapiszez czy tak jak zapisales teraz czy tak x∊(−∞0> x∊(0,4> i x∊(4,∞)
Teraz rozwiazujesz to rownanie w tych 3 przedzialach ,
Powiedz co oznaczaja te czewone kreski
23 lis 21:19
Warum: to ma być dla ułatwienia w jakim przedziale funkcja (znaczy ten moduł) maleje, a kiedy rośnie
23 lis 21:24
5-latek: Dobrze

Licz dalej to rownanie tutaj
23 lis 21:27
bezendu:
IxI− 2Ix−4I =8−x
10 (−∞,0)
−x−2(−x+4)=8−x
−x+2x−8=8−x
x−8=8−x
2x=16
x=8∉(−∞,0)
20 <0,4)
x−2(−x+4)=8−x
x+2x−8=8−x
3x−8=8−x
4x=16
x=4∉<0,4)
30 <4,∞)
x−2(x−4)=8−x
x−2x+8=8−x
−x+8=8−x
x∊<4,∞)
23 lis 21:27
Hajtowy: bezendu ...
5−latek Ci tego nie daruje

Będzie zły
23 lis 21:29
bezendu:
23 lis 21:30
Warum: ogólnie te równania mi wychodzą, tylko była sytuacja pod tablicą, że matematyk przyczepił się
do kolejności nawiasów ale nie chciał uzasadnić
(nie zabijajcie bezendu)
23 lis 21:34