Liczenie pochodnej
Gong: Witam, mam taką funkcję;
y=2arccos √22 −√3x−2x2
Wyliczyłem z niej pochodną, mój wynik to:
y'=−18√x(4−x − 3−4x2√3x−2x2
Czy mógłby ktoś też to wyliczyć? Bo w odpowiedziach jest tak samo, tylko bez tej 8 w
mianowniku. Liczyłem trzy razy, za każdym razem tak samo wychodzi i nie wiem czy ja robię
błąd, czy odpowiedzi mam złe.
Pozdrawiam
23 lis 20:05
Mila: Jaki argument w arccos? bez x−a?
23 lis 20:31
Gong: argument arccos √x2, źle przepisałem
23 lis 20:52
Mila:
| | √x | | −1 | | 1 | | 1 | |
2(arccos |
| )'=2* |
| * |
| * |
| = |
| | 2 | | √1−(x/4) | | 2 | | 2√x | |
| | −1 | | 1 | | −2 | | 1 | |
= |
| * |
| = |
| * |
| = |
| | √1−(x/4) | | 2√x | | √4−x | | 2√x | |
23 lis 21:09
Gong: Hmm no faktycznie, ja nie rozbijałem √x2 tylko liczyłem pochodną z dzielenia dwóch
funkcji i jakoś tak wyszło...
23 lis 21:39
Gong: Dzięki w każdym razie
23 lis 21:39