Punkty A, B, C są wierzchołkami trójkąta prostokątnego o przeciwprostokątnej AB,
kamczatka: Punkty A, B, C są wierzchołkami trójkąta prostokątnego o przeciwprostokątnej AB, a punkty A, B,
M wierzchołkami trójkąta równobocznego. Oblicz iloczyn sinusów kątów ostrych trójkąta ABC
wiedząc, że pole tego trójkąta jest pięć razy mniejsze niż pole trójkąta ABM.
Rozwiązanie:
a,b−przyprostokątne c−przeciwprostokątna
| | 1 | | c2√3 | | 1 | | c2√3 | |
5* |
| ab= |
| i skąd wiadomo że 5* |
| ab = |
| ? |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
23 lis 19:33
sushi_ gg6397228:
przeczytaj ostatnie zdanie od , że...
23 lis 19:36
Bizon:
... z treści zadania wiadomo.
| | ab | |
Ty masz przekształcać tak to wyrażenie aby policzyć z niego |
| |
| | c2 | |
23 lis 19:43
kamczatka: nie ma podanego pola trójkąta ABM i właśnie nie wiem skąd to się wzięło.
23 lis 19:44
Bizon:
czytaj , aż zrozumiesz treść zadania−
23 lis 19:48
Eta:
10ab=
√3*c
2
| | ab | | √3 | | a | | b | | √3 | | √3 | |
|
| = |
| ⇒ |
| * |
| = |
| ⇒ sinα*sinβ= |
| |
| | c2 | | 10 | | c | | c | | 10 | | 10 | |
23 lis 19:51
dero2005:

c
2 = a
2 + b
2
| a*b | | c2√3 | | (a2+b2)√3 | |
| *5 = |
| ⇒ a*b = |
| |
| 2 | | 4 | | 10 | |
| | a*b | | | | √3 | |
sinα*sinβ = |
| = |
| = |
| |
| | c2 | | a2+b2 | | 10 | |
23 lis 19:55
kamczatka: pole tego większego trójkąta z jakiego wzoru zostało obliczone ?
23 lis 20:17
dero2005:
wzór na pole trójkąta równobocznego przedstawia się jak niżej
| | a2√3 | |
P = |
| gdzie: a − bok trójkąta |
| | 4 | |
23 lis 20:18
kamczatka: dobra juz mam
23 lis 20:21