Rozwiąż równanie (funckje cyklometryczne0
Matt: Cześć, potrzebuję pomocy z pewnym zadaniem z funkcji cyklometrycznych. Zazwyczaj nie mam
problemu z założeniami, jednak w tym przypadku kompletnie się pogubiłem, w wyznaczaniu:
Mam rozwiązać równanie:
arc sin(PI * arc ctg x) = 0
Rozwiązuję to w następujący sposób:
arc sin( PI * arc ctg x)= arc sin 0
PI * arc ctg x = 0
arc ctg x = arc ctg 0
x= 0
Natomiast jeśli chodzi o założenie to wydaje mi się, że musi być : −1< PI*arc ctg x <1
(ocziwiście tam, gdzie znaki < , > powinno być mniejsze lub równe i większe lub równe), lecz
nie wiem jak ruszyć z tym dalej