Proste równanie, głupie pytanie
xyz: Hejka!Mam wykazać, że jeśli a
2+b
2≤2, to a+b≤2.
Rozwiązywałem to zadanko tak:
a+b≤ 2//*ab
a
2b+ab
2≤2ab
a(a+b)+b(a+b)≤2
(a+b)(a+b)≤2
(a+b)
2≤2
...i teraz nie jestem pewny, czy po prostu przenieść 2 na drugą stronę ze zmianą znaku?
To wtedy wyjdzie coś takiego
a
2+2ab+b
2−2≤0
Czy to jest poprawne? Jeśli tak to nie za bardzo wiem dlaczego i proszę o krótkie wyjaśnienie
23 lis 19:02
Bizon:
... próbuj inaczej −

nierówności nie możesz mnożyć przez wyrażenie którego znaku nie znasz

!
23 lis 19:06
xyz: a+b≤2
a+b−2≤0
Więc coś takiego wystarczy?

z założenia a+b jest mniejsze lub równe 2, więc suma tych liczb
− 2 będzie równe 0 lub mniejsze od niego.
Czy tak?
23 lis 19:14
Bizon: nic tym nie udowadniasz −:(
23 lis 19:21
xyz: ...ale odnosząc się do Twojej uwagi, czy nigdy nie mogę przemnożyć wyrażenia przez a lub b?
np. gdy mam
to mnożę to najpierw przez a, później przez b i wychodzi mi
a
2+b
2+2ab≥4ab ,
co po przekształceniu da mi
(a−b)
2≥0
23 lis 19:24
Bizon:
nierówność możesz mnożyć przez liczbę dodatnią bez zmiany znaku
a przez ujemną zmieniając znak nierówności. Jeśli nie znasz znaku liczby przez którą
chcesz mnożyć to nici ...
23 lis 19:30
xyz: Mógłbyś mi pokazać jak zrobić oba przykłady? Jestem trochę zbity z tropu, a dzisiaj zrobiłem
tak z 20 podobnych(i wszystko wychodziło), więc pewnie będę miał dużo do poprawy
23 lis 19:35
Ven: Musisz pomnożyć przez ab. O tak:
ab * ab + ab* ba + 2ab ≥ 4ab
a2 + b2 + 2ab ≥ 4ab
a2 + b2 +2ab − 4ab ≥0
(a−b)2≥0
I teraz udowodniłaś, bo kwadrat każdego wyrażenia jest nieujemny
23 lis 19:36
xyz: Ven i właśnie tak zrobiłem, ale jeśli jest tak jak mówi Bizon to takie rozwiązanie
jest niepoprawne.
23 lis 19:39
Eta:
zad.1/ jeżeli a2+b2≤2 to a+b≤2
zauważ,że (a+b)2 ≤ 2a2+2b2 =2(a2+b2) ≤4 ⇒ (a+b)2≤4 ⇒ a+b≤2
c.n.u
23 lis 19:41
pigor: ..., lub a2+b2 ≤ 2 ⇒ √a2+b2 ≤ √2 , a z nierówności
między średnimi a ≤ a.k. 12(a+b) ≤ √12(a2+b2) /* 2 ⇔
⇔ a+b ≤ 2 √12(a2+b2= √2(a2+b2 =√2* √a2+b2 ≤ √2*√2 =2 c.n.w.
23 lis 20:00
Eta:
23 lis 20:02
xyz: Dzięki

Potrzebuję jeszcze tylko potwierdzenia, czy dobrze rozwiązałem kolejny przykład.
po przerzuceniu 2 na lewą stronę
23 lis 20:30
Eta:
1
sposób
a>0 i b>0
z nierówności miedzy średnimi am − gm
i masz tezę ......
23 lis 20:35
Eta:
2
sposób , a>0 i b>0
jeżeli taka nierówność zachodzi to
przekształcając równoważnie:
a
2+b
2≥2ab
a
2−2ab+b
2≥0
(a−b)
2≥0 co jest prawdą
| | a | | b | |
zatem taka nierówność |
| + |
| ≥2 zachodzi |
| | b | | a | |
23 lis 20:38
Eta:
3
sposób , a>0 i b>0
wiemy,że (a−b)
2≥0 to a
2+b
2≥2ab / : (ab>0)
c.n.u
23 lis 20:41
xyz: Czy w takim razie moje rozwiązanie jest złe?
Czy możemy sobie w zadanku zakładać, że a>0 i b>0, jeśli nie mamy tego w treści/informacjach?
Bo jeśli nie, to chyba nie wolno mnożyć /*ab

−−−−−
A zapomniałem dodać, ze właśnie dla tego przykładu a i b są liczbami rzeczywistymi dodatnimi
23 lis 20:45
Eta:

............ czytaj porządnie treść zadań!
23 lis 20:47
Eta:
post 20:30 dobrze tylko brak a>0 i b>0
23 lis 20:50
xyz: Jak to sie mówi − głupi ma zawsze szczęście, przeliczyłem tak większość przykładów w
nieświadomości, że mogę robić je źle, więc cieszę się, że tak wyszło, a dodatkowo dowiedziałem
się czegoś nowego

...wracając do mojego pierwszego postu mam
a2+2ab+b2−2≤0
i co z tym zrobić?
23 lis 21:07