:)
PuRXUTM: Dlaczego zbiór ciągów Fibonacciego tworzy przestrzeń wektorową

nie rozumiem tego, jest przecież jeden ciąg Fibonacciego, więc zbiór ciągów Fibonacciego to
zbiór takich samych ciągów
23 lis 18:40
MQ: Ciągów Fibonacciego możesz mieć skolko ugodno.
Zauważ, że w ciągu Fibonacciego określasz dwa pierwsze wyrazy explicite, więc jeżeli dla dwu
pierwszych wyrazów wybierzesz inne liczby niż 1, 1, to dostaniesz inny ciąg.
23 lis 18:44
MQ: Zdaje się, że powinno być 0, 1.
23 lis 18:45
PuRXUTM: aha, chyba o to chodzi że a0, a1 może być różna dla różnych ciągów, chodzi tylko o zasadę
an=an−2+an−1
bo wtedy działa
a− pierwszy ciąg b− drugi ciąg
(a0,a1,a2,...,an)+(b0,b1,b2,...,bn)=(a0+b0,...,an+bn)
an+bn=an−2+an−1+bn−2+bn−1=an−2+bn−2+an−1+bn−1 czyli działa bo
powiedzmy cn wyraz (an+bn) jest równy cn−2 (an−2+bn−2)+ cn−1 (an−1+bn−1 )
23 lis 18:49
PuRXUTM: mnożenie przez skalar też działa
a
n=a
n−2 + a
n−1
r a
n=r*(a
n−2 + a
n−1)/:r
a
n=a
n−2 + a
n−1 czyli mnożenie przez skalar nic nie zmienia, to wystarczy żeby to
wykazać, tak
23 lis 18:58
Krzysiek: czyli chcesz pokazać,że zbiór ciągów Fibonacciego jest podprzestrzenią wektorową?
to dziwnie to rozwiązujesz... powinieneś określić tą podprzestrzeń wektorową , i później
sprawdzić czy 2 wektory należą do tej podprzestrzeni (w sumie to napisałeś te wektory 2 posty
wyżej)
a teraz drugi warunek to też, bierzesz wektor 'v' należący do tej podprzestrzeni i sprawdzasz
czy αv należy.
23 lis 19:11