Pochodna tg^2 x
xyz: | | (sin2 x)' | | (1−cos2x)' | | 1' | |
( tg2 x)'= |
| = |
| = |
| − |
| | (cos2 x)' | | (cos2 x)' | | (cos2 x)' | |
Co jest źle?
23 lis 18:32
Krzysiek: pierwsza równość jest już błędna
po drugie możesz przecież podstawić t=tgx
i wtedy: (t
2)'=2t*t'
23 lis 18:33
xyz: Dzięki
23 lis 18:36
zombi: | | f(x) | | f'(x)g(x)−g'(x)f(x) | |
( |
| )' = |
| |
| | g(x) | | (g(x))2 | |
23 lis 18:42
xyz: A jak sobie poradzić z (tg
5x)'
23 lis 18:49
Krzysiek: tak jak wyżej to zrobiłem z (tg2x)', przez podstawienie.
23 lis 18:51
xyz: t=tgx
t5=5t4=tg4x=40tgx
23 lis 18:54
xyz: ok dzięki tak zrobiłem
23 lis 18:54
Krzysiek: te równości wyżej nie zachodzą..
23 lis 18:56
xyz: To musi być błąd w obliczeniach zaraz poprawie..
23 lis 18:57
xyz: Teraz jest ok

t=tgx
(t
5)'=5tg
4 x=40tg
23 lis 19:09
Krzysiek: nie
przecież wyżej napisałem:
(t2)' =2t* t'
23 lis 19:12
xyz: x
n =n*x
n−1
t
2=2t
Wiec dlaczego 2t*t'
23 lis 19:15
Krzysiek: korzystasz ze wzoru na pochodną funkcji złożonej.
23 lis 19:16
xyz: faktyczne dzięki
23 lis 19:20
Mila:
tg2(x)=2tg(x)*(tg(x))'
23 lis 20:14
xyz: Jest jeszcze jeden problem: t=tgx
| | 2sinx | |
(t5)'=5t4=5(t2)2=5( |
| )2 |
| | cos3x | |
Co jest źle
23 lis 20:26
Krzysiek: to,że: (t5)'≠5t4
23 lis 20:29
xyz: WolframAlpha dla:
(t5)'==5t4
Wyrzuca "True"
23 lis 20:32
Krzysiek: bo liczy pochodną po 't' a ty liczysz pochodną po 'x', a t=t(x) i jest funkcją złożoną
23 lis 20:38
xyz: Czyli powinno być tak:
(tgx
5)'=5tgx
4 *(tgx)'
I co z tym dalej zrobić
23 lis 20:55
Krzysiek: policz pochodną tgx
23 lis 20:56
xyz: Oczywiście powinno być:
5tg4x
23 lis 20:56
23 lis 21:01
xyz: Ale jak się pozbyć 5tg4x ?
23 lis 21:02
Krzysiek: zabrakło,że liczysz pochodną na początku.
a po co chcesz się 'pozbywać' tego?
23 lis 21:03
xyz: Ogólnie jeśli mamy:
f(x)=tg
5(tg
3(tg
2(tgx)))
Wiadome− liczymy jako funkcje złożoną. Chyba jest wymagane uzyskanie jakiś "normalnych"
pochodnych
23 lis 21:08
Krzysiek: Nie, masz policzyć pochodną a nie policzyć pochodną i doprowadzić do najprostszej postaci.
Chyba,że chce Ci się bawić. Na kolokwium nie będziesz mieć czasu...
23 lis 21:17
xyz: Dzięki za cierpliwości i pomoc w takim razie
23 lis 21:31