ze zbioru liczb {1 2 3 4 5 6 7 8} wybieramy dwa razy po jednej liczbie ze zwraca
Łukaszekxd1994: ze zbioru liczb {1 2 3 4 5 6 7 8} wybieramy dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem i
zapisujemy w kolejności losowania w postaci liczby dwucyfrowej wszystkich możliwości ułożenia
liczb parzystych jest.
Proszę o rozpisanie i wytłumaczenie zadania
23 lis 18:21
Bizon:
pierwszą cyfrę możesz wybrać na 9 sposobów
drugą na 4 sposoby
i reguła mnożenia
23 lis 18:25
Łukaszekxd1994: nie rozumiem
23 lis 18:27
Janek191:
N = 8*4 = 32
23 lis 18:30
Edyta:
pierwszą cyfrę z podanego zbioru {1 2 3 4 5 6 7 8 } można wybrać na 8 sposobów
drugą (aby liczba była parzysta możemy wybierać ze zbioru {2 4 6 8}) można wybrać na 4 sposoby
z reguły mnożenia
8*4=32
23 lis 18:31
Łukaszekxd1994: a dobra wiem wiem dzieki wielkie
23 lis 18:33
Bizon:
... oczywiście pierwszą na 8 .... "cyfrówka" −:(
23 lis 18:33